Zien

Aalten
De oorsprong van het dorp Aalten ligt in de tweede helft van de achtste eeuw toen Karel de Grote de Saksische stammen in de regio aan zich onderwierp. Iedere gemeenschap in de veroverde gebieden moest een zogeheten hoofdhof leveren voor de stichting van een kerk. Waarschijnlijk is toen de eerste kerk van Aalten gesticht op gronden die behoorden bij de voormalige Ahof nu beter bekend als De Pol. De parochie Aladon of Alethnin die toen tot stand is gekomen en voor het eerst vermeld werd in 1152 omvatte aanvankelijk ook Bredevoort en Dinxperlo.

Bredevoort
bredevoort boekenstad logoHet oude vestingstadje Bredevoort is sedert 1818 onderdeel van de gemeente. In de middeleeuwen was het stadje de woonplaats van borgmannen. Deze mannen waren de verdedigers van het voormalige kasteel van Bredevoort. De heren van Bredevoort maakten van de vroegere voorburcht een fel omstreden vesting die van 1326 tot 1795 hoofdstad van de heerlijkheid Bredevoort was (de huidige gemeenten Aalten, Dinxperlo en Winterswijk).De Grote Gracht en het Molenbastion herinneren nog aan deze periode.De grootheid van Bredevoort blijkt mede uit het feit dat onze koningin de titel van Vrouwe van Bredevoort draagt.

Nationale boekenstad
Sinds 27 augustus 1993 is Bredevoort de Nationale Boekenstad. In het historische centrum hebben zich sindsdien zoín 20 antiquariaten gevestigd. In de antiquariaten kunt u van dinsdag t/m zaterdag Èn op zondagmiddag terecht voor een zeer divers aanbod aan antiquarische boeken, 2e-hands boeken en boeken die niet meer gedrukt worden. Als u naar een specifiek boek zoekt of bepaalde onderwerpen dan helpen de medewerkers van het Infocentrum aan de Markt u graag op weg.

Vele winkeltjes
In Bredevoort zijn meerdere galeries en ateliers te vinden die bijzondere waren verkopen. De aangeboden producten hebben vaak een kunstzinnige of ambachtelijke achtergrond, producten die u niet zomaar in een willekeurige winkel zult aantreffen. Zo is er bijvoorbeeld een goudatelier, een art design & gift shop, een klokkenmaker, een glaskunst galerie, een boekbind-atelier en diverse cadeauwinkels. Kortom: ook voor een bijzonder cadeau (voor uzelf of voor een ander) dat net even anders is, kunt u in Bredevoort terecht.

bredevoort winkeltjes